fbpx
 +381 34 677 75 00       info@bekament.com

Najčešća pitanja

Pitanja i odgovori

Kulir je moguće naneti na veće zidne površine ali tu je najbitnije iskustvo samog majstora i njegova veština dolazi do izražaja, kako se ne bi poznavali sastavi ili pak da ne zasuši.

Ima dosta starih objekata sa starom poroznom ciglom i bilo bi pogrešno kada bismo odmah išli sa malterom na takvu zidnu površinu. Pre malterisanja neophodno je takvu zidnu površinu inpregnirati sa BK Nivelatorom. BK Nivelator je dubinski premaz koji je namenjen za ujednačavanje neravnomerno upojnih podloga kao sto su gasbeton, cigla, porozan kamen. Ako pak ne bismo stavili ovu podlogu pre malterisanja desilo bi se da zid povuče svu vodu iz maltera tako da nebi smo imali vremena za obradu samog maltera. BK Nivelatorom sprečavamo neravnomerno sušenje i pucanje maltera. Osušeni premaz je bezbojan i nema negativnog uticaja na parapropusnost sistema.

U slučajevima gde je kupatilo urađeno sa produženim malterima i ne postoji mogućnost skidanja pločica, praktikuje se sistem lepljenja pločice na pločicu.

Na postojeće pločice je potrebno naneti podlogu BK-Beton Kontakt koja se koristi za povećavanje prijanjanja i ujednačavanje prijanjanja kod slabo upojnih, glatkih podloga.

BK-Beton Kontakt   podlogu nanosimo četkom ili valjkom, a vreme sušenja je minimalno 3 sata. Nakon sušenja BK-Beton Kontakt podloge uzimamo visokoelestični lepak za pločice SiproFix BK-160 i pristupamo lepljenju plocica.

Pojava vlage i sa njom plesni i buđi jedan su od najčešćih problema u stanbenim prostorijama. Potrebno je ukloniti uzrok koji uopste dovodi do vlažnosti, različiti su uzroci, slaba toplotna izolacija, prozračavanje i zagrevanje unutrašnjih prostorija itd. Prvo sto je potrebno uraditi je fizički otkloniti plesni i buđ sa zidne površine (špahtlom, krpom), nakon toga uzimamo proizvod BK Sani Cid koji je fungicidna tečnost namenjena za otklanjanje plesni i buđi sa zidnih površina. Bočicu BK Sani Cida pre upotrebe je potrebno promućkati i razrediti sa vodom u razmeri 1:5 potom naneti na zarazenu zidnu površinu tako da premaz peni. Nakon 24h zaraženu zidnu površinu je potrebno oprati mokrom krpom (unutrašnja povrsina). Kod jako zaraženih površina postupak je potrebno ponoviti. Potrošnja je 50-100ml/m2 sve u zavisnosti od stepena zaraženosti i upojnosti same podloge. Nakon tretiranja zaražene zidne površine sa BK Sani Cidom potrebno je uzeti sredstvo BK Poli Cid koji je takodje bezbojna fungicidna tecnost koja je namenjena za sprecavanje.

Odgovor je NE !
Silikati kao što je poznato imaju veoma dobru parapropusnu moć pa iz tog razloga idu na sisteme sa kamenom vunom (pošto je kamena vuna prirodan materijal i parapropusna je) kako bi imali kompitabilnost celoga sistema.

Pravilno nanošenje lepka na stiroporne ploče je po obodu stiroporne ploče i takozvane pogače (6 pogača). Ako pak ne bi smo stavili lepak po obodu stiroporne ploče (stavimo samo pogače) za nus proizvod bi smo sutra imali da se svaka stiroporna ploča poznaje. Stavljanjem lepka po obodu stiroporne ploče ali ne i pogača velika verovatnoća da će nam se javiti neravnine na fasadi odnosno tzv. trbuh.

Ako nam se pojave mikropukotine na lepku dati problem se može otkloniti na vrlo lak i jednostavan način. Ovakav problem rešavamo sa strukturnom podlogom BK-MicroGrund Universal. BK-MicroGrund Universal je strukturni premaz sa mikrovlaknima koji je namenjen za ujednačavanje i ucčvršćivanje podloge, preporučuje se za popunjavanje finih pukotina i armiranje strukture. Pojavu takozvane paukove mreže na lepku rešavamo sa ovom podlogom na taj način što je nanosimo u dva sloja radi umrežavanja samih vlakana.Ovu strukturnu podlogu je potrebno konstantno mešati kako bi smesa bila homogenizovana. BK-MicroGrund Universal možemo tonirati u nijansi fasade, a potrošnja se kreće oko 0,2 kg/m2 na zaglađenoj površini, a oko 0,3kg/m2 na fasadnoj površni.

TEHNIČKA PODRŠKA

Za sve potrebne informacije, posetite nas ili kontaktirajte. Biće nam drago da odgovorimo na sva vaša pitanja.
T +381 34 677 75 00

info@bekament.com