Долготрајна заштита на дрвото со линијата производи бекамент protectart

Долготрајна заштита на дрвото со линијата производи бекамент protectart

Долготрајна заштита на дрвото со линијата производи бекамент protectart

Долготрајна заштита на дрвото со линијата производи бекамент protectart

Употребата на дрвото како еколошки материјал во градежништвото е дел од нашата традиција, но и од современите трендови. Изградбата на монтажни дрвени куќи станува сѐ попопуларна – особено во близина на големите градски центри.

Од друга страна, советите „направи сам“ Ви даваат можност да создадете хармонично и автентично домашно опкружување.

Можете да ја продолжите намената и издржливоста на дрвените елементи само со примена на квалитетни заштитни премази. Без соодветна и навремена заштита на дрвото, елементите брзо ја губат употребливата вредност. Премногу влага доведува до димензионална нестабилност на дрвото. Атмосферските услови го оштетуваат дрвото и тоа старее под влијание на сонцето, прашината и ветерот.

За да уживаме во шармот на нашите куќи и дворови, потребно е редовно да ги одржуваме и да ги заштитуваме од надворешни влијанија. Но, прашањето што се поставува е кој е најдобар премаз за дрво? Дали да се одлучите за транспарентен или покривен премаз? Која е разликата помеѓу маслените, нитро и водените премази? Кои премази да се користат надвор, а кои внатре?

Со цел да Ви дадеме одговори на бројни прашања, преку овој блог подетално ќе Ве запознаеме со основните типови на премази за заштита и украсување на дрво, нивните разлики и област на примена. Ќе ја објасниме важноста и значењето на правилната и навремена заштита на дрвото. Исто така, ќе зборуваме за импрегнациите, прајмерите ​​и завршните работи за дрвените површини.

Значи, ќе Ви ја претставиме линијата производи Бекамент PROTECTART.

Ова е важно да го знаете

За правилен третман и избор на соодветни производи за заштита на дрвени површини, прво треба да се има предвид дали третираната површина се наоѓа на отворен или во затворен простор. Во надворешните простори, дрвото треба да биде заштитено од влијанија како што се температурните промени, дожд, снег и сонце. Во внатрешните простори дрвото треба да биде заштитено од влага и инсекти, но и механички удари и абење.

Во зависност од основата, премазите за дрво можат да бидат на база на масло, нитро и вода. Во домашната практика, најчесто се користат премази на база на масло (особено за надворешни простори), бидејќи тие се флексибилни и отпорни на влага.

Во ентериерот, се препорачува употреба на премази на водена база, бидејќи тие се еколошки, без мирис и не се штетни за здравјето на луѓето. Надвор и внатре, може да се користат премази на база на нитро, чија главна карактеристика е брзината на сушење.

Премазите за дрво можат да имаат функционална и декоративна намена. Функционалната намена на премазите, како што се импрегнациите, е да го заштитат дрвото од разни несакани влијанија и да создадат добра основа за нанесување завршни премази. Од друга страна, достапни се транспарентни и покривни премази – бои за декоративна заштита. Со транспарентните премази, се создава транспарентен и еластичен филм, кој го штити и во исто време ги задржува видливи природниот изглед и структура на дрвената површина, а тие исто така имаат можност за нијансирање. Покривниот премаз квалитетно ја обојува природната текстура на дрвото и можните неправилности, создавајќи униформен филм во боја на површината.

Изборот на премази за дрво зависи од видот на дрвото, односно неговата природна отпорност на различни влијанија како што се вода, влага, прашина, механички оштетувања и абење, УВ зраци, односно дали дрвената површина што треба да се заштити се наоѓа на отворен или затворен простор.

Линијата производи Бекамент PROTECTART

Следејќи ги модерните трендови, но и традиционалните начини на заштита, компанијата Бекамент разви специјална линија на производи PROTECTART. Со својата широка палета на производи, нуди тестирани и современи производи на различни бази (маслена, водена, нитро), како и системски решенија за темелна и долготрајна заштита и декорација.

Изборот на соодветни премази зависи од саканиот изглед и степенот на изложеност на дрвото на различни влијанија, но и од видот на дрвото што се третира. Без разлика дали сте професионален изведувач или работите по принципот „сам свој мајстор“, линијата на производи на Бекамент PROTECTART може да ви помогне да ја ослободите својата креативност, да му го дадете на дрвото посакуван изглед и долговечност. Со правилен избор и комбинација на производите што ви се достапни, имате можност да ја обновите старата или да ја заштитите новата дрвена површина. Бекамент е секогаш тука за вас.

Според намената, разликуваме производи за импрегнација на дрво, подлоги за покривни премази (прајмери), транспарентни премази (лазури), покривни премази за дрво (емајли) и премази за специјални намени. Во зависност од потребата, овие производи може да се нанесуваат со четка, ваљак или со прскање во еден или повеќе слоеви. При нанесувањето, потребно е внимателно да ги следите упатствата на производителот. Но, кој производ за што служи?

Импрегнација на дрвото

BK-Protecta е течно биоцидно средство (прајмер) на водена база, кој длабоко го штити дрвото од мувла и лишаи кои што влијаат на промената на бојата на дрвото и инсектите што го напаѓаат дрвото. Прајмерот исто така ја регулира содржината на влага во дрвото и овозможува добра атхезија на последователните премази. Облогата може да се користи за заштита на дрвени површини надвор, и само оние што не се во директен контакт со земјата или водата. Како таков, прајмерот е погоден за нанесување на фасадни дрвени површини. Се користи и за столарија, дрвени гаражи, жалузини, перголи, клупи или огради на тераси.

Подлога за покривен премаз

BK-WoodPrime Classic се користи како подлога за дрвени површини, а пред нанесувањето на завршните покривни бои на маслена база. Освен тоа, тука е и BK-AquaPrimer еколошка покривна боја за дрво, а се користи како подлога пред нанесувањето на завршните покривни бои на водена база.

Транспарентен премаз за дрво (лазура)

Во зависност од вашите барања, достапен ви е тенкослоен премаз BK-LasurClassic или дебелослоен премаз BK-LasurGold. Овие лазурни премази се на маслена база и служат за заштита и украсување на дрво во ентериер и екстериери, и овозможуваат избор од голем број готови нијанси. Исто така, во нашето портфолио можете да најдете и BK-AquaLasur транспарентен премаз на водена база за декоративна заштита на дрво. Комбинацијата на смола и восок му дава на овој премаз оптимална заштита на дрвото од ефектите на УВ зраците, влагата и други надворешни влијанија. BK-AquaLasur, исто така, се карактеризира со можност за тонирање во голем број нијанси покрај достапните готови нијанси.

Покривни премази за дрво (емајли)

BK-EmajlClassic е универзален антикорозивен премаз на маслена база. Може да се користи и за заштита на дрвото во ентериери и екстериери. Се препорачува за заштита на градежна столарија, огради, порти, дрвени конструкции или скали. BK-EmajlClassic е достапен во 20 готови нијанси.

BK-AquaEmajl е универзален покривен премаз за дрво на водена база. Погоден е за декорација и заштита на дрво во надворешен и внатрешен простор. Овој премаз може да биде тониран според RAL тон картата.

BK-NitroEmajl е универзален премаз на нитро база, наменет за заштита и украсување на дрвени површини во ентериерот, додека во екстериерот се препорачува за површини кои не се директно изложени на атмосферски влијанија. BK-NitroEmajl е достапен во 17 готови нијанси.

Специјална намена (заштита од вода и влага)

Доколку сакате Вашето дрво да биде отпорно на вода и влага, Ви препорачуваме лак за чамци BK-Marine. Безбојниот премаз со висок сјај е наменет за заштита на дрвото на места каде што треба да биде отпорно на вода, механички и атмосферски влијанија. Овој лак за дрво е идеален за чамци, бродски под, ламперии, огради и надворешна столарија.

Ослободете ја својата креативност

Доколку Ве мотивиравме да ги освежите и заштитите вашите дрвени елементи ова лето, пред самата работа, важно е прво да го изберете премазот што најдобро одговара на Вашите потреби и кој најдобро ќе ја заштити Вашата дрвена површина. Бидејќи премазите обично содржат различни растворувачи, производите на водена база се препорачуваат за внатрешна употреба. Без разлика дали сте професионален изведувач или „направи сам“ ентузијаст, секогаш одлучувајте за производи од реномирана марка како што е линијата производи за заштита на дрво Бекамент PROTECTART.

Правилната и навремена заштита е од особено значење за зачувување на објектите направени целосно од дрво, како што се дрвени бараки и монтажни куќи, за долговечност на дрвото, дрвените површини, мебелот и столаријата. Премазите на маслена, нитро или водена база значително ќе го продолжат животниот век на третираното дрво изложено на временски услови и секојдневна употреба. Со квалитетни и докажани производи, ќе уживате во Вашиот дом и градина уште многу години.

Ве покануваме на нашите социјални мрежи Facebook / Instagram за да споделите кои премази Вие најчесто ги користите?

Дали Ви се допаѓа текстот? Споделете го со своите пријатели.

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.
We use cookies to personalise content and ads.