ИНТЕРВЈУ НА ДИРЕКТОРОТ ЗА ДОМАШНА И МЕЃУНАРОДНА ПРОДАЖБА НА КОМПАНИЈАТА БЕКАМЕНТ ЗА МАГАЗИН ТОН

ИНТЕРВЈУ НА ДИРЕКТОРОТ ЗА ДОМАШНА И МЕЃУНАРОДНА ПРОДАЖБА НА КОМПАНИЈАТА БЕКАМЕНТ ЗА МАГАЗИН ТОН

ИНТЕРВЈУ НА ДИРЕКТОРОТ ЗА ДОМАШНА И МЕЃУНАРОДНА ПРОДАЖБА НА КОМПАНИЈАТА БЕКАМЕНТ ЗА МАГАЗИН ТОН

ИНТЕРВЈУ НА ДИРЕКТОРОТ ЗА ДОМАШНА И МЕЃУНАРОДНА ПРОДАЖБА НА КОМПАНИЈАТА БЕКАМЕНТ ЗА МАГАЗИН ТОН

БОЈАН ШВОЊА

Директор за домашна и меѓународна продажба

Колкав е финансискиот промет на вашата компанија оваа година, изразен во %, споредено со лани за територијата на Србија во динари, а колку е тој по количество на стоки споредено со минатата година, исто така, за територијата на Србија?

Минатата година беше прилично предизвикувачка година за нас, каде настаните во светската економија имаа значително влијание и на градежниот пазар, што бараше брза реакција од наша страна и прилагодување на бизнисот кон новонастанатата ситуација.

Целта беше максимално да го амортизираме негативното влијание на овој тренд, да ги заштитиме нашите партнери и да останеме сигурна поддршка за нив. Како резултат на тоа, постигнавме зголемување на базата на клиенти, како и проширување на соработката со постоечките.

Заокружувајќи ја 2022 година, можам да кажам дека Бекамент бележи не само финансиски раст од 25%, на кој делумно влијаеше приспособувањето на ценовникот кон инфлацијата, туку и реален квантитативен раст, каде што е важно да се истакне дека најмногу сме горди на исклучителните резултати во категориите кои ни беа во фокус во претходната година.

Кои се плановите на вашата компанија во врска со количеството на стоки како и финансискиот промет за следната година?

Отворањето на фабрика за производство на стиродур и проширувањето на постоечката фабрика за течна програма со две нови производни линии претставуваат значајни инвестиции кои ја одбележаа јубилејната 2022 година, во која Бекамент прослави 30 години успешен бизнис.

Најдобар показател за амбициозноста на нашите планови, пред се долгорочни, е максимално да се искористат капацитетите на овие современи капацитети во наредната, како и секоја наредна година, што ќе придонесе за двоцифрен раст на прометот.

За да се постигне ова, еден од фокусите е дополнително зајакнување на нашиот тим на Бекамент, пред се преку подобрување на постоечкиот кадар, а потоа и со проширување преку вработување на нови. Свесни сме дека тоа е долгорочен процес кој веќе го започнавме со цел да создадеме стимулативна работна средина во која секој вработен ќе чувствува заедништво и припадност кон системот кој се грижи за него.

Што мислите, кои се најголемите деловни предизвици за 2023 година и каков совет би им дале на читателите на Тон во врска со тоа?

Очигледно е дека нашето општество станува се позрело, а човечкиот капитал е сè повеќе баран. Покрај модернизацијата на процедурите и автоматизацијата на процесите, квалитетниот кадар е убедливо најважната алка во деловната сфера, на која треба постојано да му се посветува посебно внимание.

Исто така, очекувам следната година неизбежна тема да биде стабилизирањето на пазарот на суровини, извори на енергија и други зависни фактори, за да можеме со поголема сигурност да го планираме нашиот бизнис.

Извор: Ton magazin

We use cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you’ve provided to them or that they’ve collected from your use of their services.
We use cookies to personalise content and ads.